plastic uit de zee

Plastic in de zee

Elke dag gebruiken we plastic. Vooral als verpakkingsmateriaal voor eten en drinken zoals plastic flesjes, zakjes en tasjes. Als mensen dat weggooien of achterlaten in de natuur komt het terecht in sloten en rivieren en uiteindelijk in de zee. Ook zijn er schepen die hun vuil direct in de zee lozen. Of vissersschepen die netten of drijvers verliezen. Zeedieren zoals schildpadden en vogels stikken erin of raken verstrikt.

Microplastics: kleine stukjes, groot probleem

Een nog groter probleem zijn de microplastics: Plastic afval zal nooit vanzelf verdwijnen. Wel breekt plastic door de zon en het water af in steeds kleinere stukjes. Het zijn vooral de kleine stukjes die gevaarlijk zijn voor het milieu. Zeedieren zoals plankton, garnalen en vissen eten het op. Zij worden zelf weer gegeten door grotere vissen. Zo komt het plastic in de voedselketen terecht. Uiteindelijk zit er zelfs plastic in de vis op ons bord.

Plasticsoep

Zo veranderen onze zeeën en oceanen langzamerhand in een smerige plasticsoep. Dat wil niemand. Laten we met zijn allen proberen de zee schoner te maken in plaats van viezer!

klein plastric afval op het strand van Terschelling
plastic pellets op het strand